SAGIMUS
Home ] Up ] Historia ] [ Om oss ] Hundar ] Kullar ] Om rasen ] Rörelser ] Nyheter ] Fotoalbum ] Tidigare tikar ]

 

Promenad på Huldas 13-årsdag
Vi heter Åsa och Peter Sandberg och har en lång historia med borderterriern, se Historia.
Full fart när det är något kul på gångHundarna sover helst tillsammansSilla BIR-valp för Ronnie Irving, Terrierderbyt 2002
Sagimus står för full fart när det är något på gång och total avslappning när det är lugnt, egenskaper som är viktiga både för familjehundar och vid jakt Om rasen. De hundar vi väljer att ha i avel trivs med varandra, är sunt konstruerade Funktionell kropp New Page 1 efter de klassiska idealen med "lagom" som måttstock (moderate/måttlig i rasens Standard ). En sådan border förväntas hålla för ett rikt liv långt upp i åldern, något vi njuter av själva eftersom våra pensionerade avelstikar stannar i familjen.
Elsa och Erik med P-kullen

Våra valpar föds upp i hemmiljö - de sover i vårt sovrum och busar i köket på dagarna - och deltar i familjelivet, som innebär stök, buller och bång plus vardagskontakt med alla våra hundar i olika åldrar.Våra barn har haft borderterrier i huset sedan de föddes och har umgåtts med valpkullar sedan lågstadiet. Nu är de vuxna och deltar fortfarande i det vardagliga hundlivet under de perioder de bor hemma.
I den mån det är möjligt har vi våra kullar på vintern. Det är en period med gott om tid hemma inomhus, men framför allt är det praktiskt när vi behåller en valp själva.När sommaren kommer är valpen tillräckligt stor för att kunna hänga med på resor och aktiviteter, det underlättar för familjen och ger valpen en bra miljöträning. Border är en robust ras så rumsrenhetsträningen går lika bra i vinterkyla.
Våra hundar äter sedan decennier mest vanligt torrfoder som innehåller gluten och de mår bra av det.
Philippa, Hulda, Terri och Silla på utsiktsstenen
Vi bor i utkanten av Västerås där vi tycker att vi har det bästa av båda världar - nära till jobbet, upplysta gångvägar för vintriga kvällspromenader men framför allt nära till både skog och odlat landskap. Här hör vi rovfåglar och stöter ofta på rådjur, räv och grävling. Bävern fäller träd längs den dagliga promenaden, vi tror oss ha skymtat mård i skogsbrynet och en vårvinter när det var skyddsjakt i ett revir en bit uppströms ån så korsade vi spår av en ungvarg i stort sett varje dag i ett par månaders tid.
Förutom uppfödning i mycket begränsad skala värnar vi om rasen också genom föreningsarbete. Vi har båda engagerat oss i olika föreningar inom Svenska Kennelklubben. Peter är auktoriserad grytjaktdomare och satt tidigare i styrelsen för Svenska Grythundklubben, bl a som ordförande. Åsa gick in i Borderterriersällskapets styrelse 1999 och har provat på de flesta poster, t ex sekreterare och kassör, f n vice ordförande och sammankallande i avelskommittén. En del jobb sker mest bakom kulisserna, annat lämnar mer tydliga avtryck som arbetet med RAS-strategin, BTS värdegrund och material till avels- och domarkonferenser. Åsa har också fått förtroendet att döma de inofficiella BTS-utställningarna Norrlandsbordern 2004, Värmlandsbordern 2010 och Ostkanten 2013.